konsumentideal

Köper en telefon

Får vatten i telefon

Köper en ny telefon

Handlar en bluetooth

Lägger bort den i en affär

Handlar en ny bluetooth

Tappar bort telefonen

Satan!


Krångelstan

 

Jag är född och uppvuxen i kringelstan eller som några kallar den tokstan med det riktiga namnet Södertälje.
Tälje är en stad med mycket folk ca 86.000 st invånare fast med en ganska liten stadskärna. Centrum består i stort sätt av ett stort torg, en kyrka, en gånggata, en bussgata, en tågstation samt några mindre öppna ytor. Resten är bostäder, kontor och fabriker.
Centumkärnan har sedan sextiotalet då det revs och byggdes upp enligt gängse standard för den tiden, varit ständigt föremål för förändring i oloka former. Sedan ett par år har ett varuhuskomplex innehållande all sköns affärer, kallat Kringlan varit under ombyggnad.

Jag och mina vänner har döpt om den till Krånglan, eftersom man inte vet från dag till dag vilka affärer som ligger var. Dom som byggt om, eller snarare planerat ombyggnaden är uppenbarligen inte från sta. Dom har heller inte gjort efterforskningar om den samma heller. För symbolen för Södertälje tillika symbolen för varuhuset är en stor kringla. En kringla som har formen som en trekant med toppen upp. Nu har dessa vandaler vänt på kringlan?!! Det ser ut som ett hjärta!

Vilken ignorant person gör detta? Det är fult! Tänk om vi skulle vända upp och ner på våra svenska kronor? Stadshuset skulle se ut som en ledsen hund. Faktum är att jag försökt mejla folk för att få ett svar på detta men inte fått det ännu. Nä, detta skall inte gå obemärkt förbi. Rör inte min kringla!

(jag lugnar mig snart ;)

Näst näst näst bäst...

image197

När jag gick i skolan så fanns det bara två typer av skolor. Dels den kommunala skolan som alla såg ungefär likadana ut. Dels  fanns det privatskolor. Det var företrädelsevis språkskolor eller internat men anor. Dom visste man ju inget om, bara att det kostade otroligt mycket pengar att gå där. 

Nu är läget ett annat. Förutom de gamla formen på skola finns nu en uppsjö av friskolor. Den politiska inriktningen har utjämnat hela skolväsentet till en marknadsanpassad affärsidé med kunskap som vara och elever som valuta. Ju fler elever en skola har desto mer pengar och bättre ekonomi i företaget. Med bättre undervisning förhoppningsvis, fast det kan vi ju inte kolla. Svårt att mäta.

På bilden är det en banderoll på en skola i Abrahamsberg i västra Stockholm. Dom blev tydligen fyra i någon kunskapsmätning. Bravo! Fjärdeplats är säkert bra med tanke på att hela Sverige deltog kanske, jag vet inte. Men detta är så det ser ut. Skolorna måste basunera ut minsta lilla sak för att "sälja" sig, hela tiden.
En fjärdeplats?

Alla skolor har någon form av produktbeskrivning som innebär att dom exempelvis satsar speciellt på estetiska ämnen eller ett mediaprogram för det är "inne". Oftast (enligt min ringa erfarenhet i frågan) så bör man fråga sig hur dessa satsningar görs. Är det special lärare i ämnena? Finns det ändamålsenliga lokaler så som drama/musikrum? Finns det en vision eller mer långsiktig planering utöver den ordinarie verksamheten? Ofta är det satsningar på papperet med en eventuell beredskap för ett ökat behov av resurser.Det är falsk marknadsföring tycker jag.

Ett system som det nuvarande gagnar det verkligen skolan? Det gagnar väl mer skolornas styrelser?

Nya snälla SL

image196

Idag har jag åkt mycket kollektivt. Jag tog bussen till tunnelbanan,
tunnelbanan till ett möte sen tillbaka för att fortsätta med
pendeltåget. Det funkade bra. Det är ett jätte bra sätt att resa på.
resorna tar sådär lagom lång tid för att hinna ta upp datorn och
jobba en liten stund, eller skriva blogginlägg ;)


När jag kom till pendeltågets biljettspärr så står det
två kontrollanter och säger "- välkommna, det är bara att passera".
Wow, vilket bemötande! Lampan lyste grönt och det var bara att traska förbi.
När tåget sen startar är det första som hörs en röst som säger
"-Biljettkontroll!" Några ansikten i vagnen stelnar till.

Jag hade giltigt färdbevis så jag var lugn men om jag inte hade haft
månadskort så hade jag absolut inte gått fram till luckan och pyntat
dom nästan 70 spänn det kostar at åka till Tälje. Det var nog inte bara
jag som fått intrycket att det var bara att kliva på utan biljett
på centralen. Va fan, dom stog ju där och log! Dom sa ju välkommna,
det är bara att kliva på! Nänä, den gubben gick inte.


Det var några stackare som blev 800 spänn fattigare och här kommer
det lite roliga. Numer när man ertappas med att snålåka så får man
helt stilla en lapp som man själv fyller i. Pennan får man låna.
Kontrollanten drar sig undan och hämtar sen den ifyllda lappen.
Smidigt och tyst! Vilken grej! Inget förhör om varför man inte har
biljett eller vart man kom ifrån. Man slapp basunera ut sitt namn och
personnr till de flinande medpassagerarna närmast.

Jag som "åkt dit" ett antal gånger förr vet hur pinsamt det
är (detta är nu länge sedan).

SL måste gått nån kurs i smidighet och psykologi.
Eller var det ett nytt vapen mot smitarna i bästa nazistil, ge lite
för att sen ta tillbaka allt och lite till?
Jag menar, nästa gång man ser en leende kontrollant som
säger "Kliv på" så nog fan betalar jag först.


Tja, jag orkar inte chansa längre utan försöker att ha biljett överallt.
Det är lugnast så.


MSN ???

Har MSN dött? Trenderna inom IT är ju reptilsnabb och det är ju inte helt lätt att hänga med. Jag har sällan varit speciellt aktiv med trender särskilt länge.

Jag loggade in på mitt gamla MSN konto för en tid sedan. Tänkte att kanske man kan chatta med nån gammal polare, som förr. Helt dött. Det har inte varit nån aktivitet alls den senaste veckan. Jag tycker att chattande i den form som MSN är funkade ganska bra. Man kan jobba samtidigt som man kan föra ett samtal med nån man känner.

Sitter alla fast i facebookträsket eller har folk stängt av datorn helt kanske?

Tja, det blev inget cybersnack idag heller. Kanske lika skönt det

Bra eller obra?

image194

Jag har några gånger sett stjärnorna på slottet. Ett program där de medverkande är något bedagade artister kanske. Programidéen är enkel. Varje person får ansvara för en dag där aktiviteter och meny planeras på ett personligt sätt. Meningen är att man ska få en unik och privat bild av deltagarna tror jag.

Jag vet inte vad jag ska tycka om detta program.

Å ena sidan så är det lite skoj att se dessa personer som sig själva (i den mån det går med en kamera i nyllet) i situationer där dom trivs nämligen att snacka om sig själva. Visst är det lite intressant att höra deras egna ord om de löpsedlar dom varit föremål för. Nog är det kul att se "stjärnor" som dom människor dom är.

Å andra sidan känns hela programmet lite tragiskt. Dom blottar sig på ett sätt som dom kanske inte vill egentligen känns det som. Hade det inte varit vin, sprit, grogg till varje mål mat så hade det kanske inte blivit så mycket sanningar sagt. Vi får veta om Härenstams otrohet, Arjas desperata försök att komma med i allsång på Skansen. Saker vi inte behöver veta som publik kan jag tycka.

Nu har sista programmet varit och jag undrar om dom tycker att det är ok fortfarande. Om SVT varit rättvisa vid klippbordet. Behövde verkligen Peter Stormare vara med? Kommer Arja få sjunga på Skansen? Kan Härenstam förlika sig med sin skuld till Anita?

Tja, vi får nog aldrig vet svaren på dessa tunga frågor. Vi behöver inte det heller.

Snart igång igen

Att totalt gå upp i en uppgift är både kul och tröttande. Allt man gör kretsar kring en enda sak. Tillfredställande för en "projektmänniska" som jag. Det är ju däremot tröttande för omgivningen. Familj och vänner som inte ser röken av en. Jag har knappt svarat i telefon. Nu kommer arbete bli lite lugnare vilket är skönt såklart.

Nu är det payback på den sociala sidan. Rensa bland post och mejl.
Förhoppningsvis så syns jag lite oftare här i fortsättningen.
Men nu ska jag sova...

Jobb jobb jobb

image192

Nu har jag knappt tid att sitta vid datorn alls. Än mindre tänka på annat än att lära mig texter, sånger och sånt som direkt rör den föreställning jag jobbar med nu. Så är det ju i frilanslivet, antingen inget eller helt hysteriskt mycket.
Premiär fredagen den 18:e sen kan jag nog börja blogga igen.
Ni får roa er med att läsa gamla inlägg och om jag bloggar så är det mer en bonus ;)

Nu ska jag spela ukke för övrigt.

Ett minne blott

image191

ja, då var det snack om väder igen! I hela fyra dagar var det snö. I morse var allt helt borta och regnet öste ner. Sååå trist! Min yngsta son tycker att det är mycket snö när det är lite rimfrost på morgonen.

Kommer vi någonsin få uppleva riktiga vintrar i mälardalen mer? Vi snackar om växthus effekt och miljöförstörng. Någon sa att detta är den varmaste vintern på 100 år eller så. Men vad gjorde att det var så varmt för hundra år sen då? Det kan ju inte varit växthuseffekten, eller?

Jag vill att det kommer mer snö så jag kan pröva mina skidor som jag hittade i soprummet. Två par klassiska träskidor med stavar och allt i topp skick. Lite liljeholmens valla på det sen bär det iväg.

Kanske...

Vintern är här

Igår var det söndag och jag hade en ledig dag. Första på länge (förutom tre dagar i jul). Det blev lite slöande hemma men sen ville min yngsta son ut och åka pulka. Det brukar vara roligt.

På med vinterstassen, släpa iväg med två pulkor och med raska steg bar det av till backen. Vi åkte några rundor. Sonen har blivit bättre på att åka märkte jag. kastar sig orädd ner för backen och vill helst åka själv.

I backen finns det även två andra sällskap. Ett killgäng i 12-14 års åldern samt ett tjejgäng kanske nått år äldre. Killarna åkte lite lojt men satt tillslut och kramade en massa snöbollar.

Tjejerna åkte av liv och lust. Snackade mycket under tiden om skolstart, killar och hur julen varit.
Då får killarna den smarta ideén att dom ska "anfalla" tjejerna. När killarna drog sig mot tjejerna så tystnade dom bara och när snöbollarna började vina kring öronen så gick dom. Dom tog sina pulkor och åkpåsar och bara gick. Inte ett ord, varken till killarna eller mellan sig. Dom bemödade sig inte ens med en blick på killarna när nån av dom fick en snöboll på jackan.

Vilket misslyckande för killarna. Det blev inget krig. Inga reaktioner ens, vilket var syftet såklart. Killarna lyckades inte ens träffa speciellt bra.

Och detta fortsätter hela livet? Killar som vill ha uppmärksamhet. Får det genom att avbryta tjejer. Sen startar killarna krig? Nja, kanske lite väl enkel psykologi men jag tycker mig känna igen känslan även i vuxenlivet.
Jag är ju ingen genusforskare så jag lämnar denna betraktelse som den är.

Tjejerna lomade iväg och nån kille följde efter en bit men inget mer hände. Nästa gång kanske dom hinner prata till punkt. ;)


Vad hände 2007?

Ytterligare ett år har passerat. Ibland är det roligt att summera ibland är det mest dpprimerande. Jag vet inte vilket det blir denna gång. Jag gör ett försök att summera 2007.
Betygsskalan 1-5 där 1 är uselt och 5 topp.

Jobbmässigt: Ett varierat år. Man kan säga att det inleds med ett högt tempo klingar av i mars-april för att sen ta fart igen på försommaren. Juli- augusti lungt igen sen har det varit ett väldigt race från sep fram tills nu. 2007 bjöd inte på några stora överraskningar egentligen. Man fick lite engagemang man inte sökte samtidigt så fick man inte några man sökte så det mesta jämnar ut sig detta år kändes det som.
Betyg 3

Hemmet: Vi har gjort vissa roliga ytrenoveringar i hemmet vilket ju alltid är uppfriskande. Sommarstället har även det fått sig en översyn vilket var både kul och närande. Vi har under 2007 skaffat diskmaskin, hottat upp kyl och frys samt bytt tvättmaskin. Nyare, bättre och snyggare. Samt mer miljövönligare. Alltid nåt.
Betyg 4

Nära och kära: Självklart så känns det alltid som man umgås för lite med barnen och sambon. Under 2007 har sambon bytt jobb vilket inneburit att hon och jag gått "förbi" varanndra i ganska hög utsträckning och våra tider har mer liknat ett femtonspel än familjeplanering. Vi tror båda att det ska bli bättre 2008.
Betyg 2

Hälsan: Jag har inte varit nämnvärt sjuk alls detta år. Trött och disträ men det räknas nog mer som nomaltillstånd ;) På det stora hela så har hela familjen varit frisk, under hösten i alla fall. Mina tidigare åkommor som avhuggen tummsena, ledbandsbräck och axelvärk verkar vara på bättringsvägen. Tyvärr så har min ambition att träna regelbundet inte gått så bra under hösten. Jag hade en bra rutin i våras men... till våren kanske. Suck.
Betyg 4

Nåväl, hur ska man då verka för att faktiskt få ett bättre 2008?
Jag ska försöka leva som jag lär. Att faktiskt göra dom saker jag säger att jag ska göra. Helt enkelt bara.

Ta hand om min kropp. Gå, springa, simma, cykla mer än att åka bil.
Umgås mer med min familj. Utan krav på att hitta på avancerade saker. Bara vara. Inte så lätt alltid.

Tja, vi får se vad 2008 bär med sig.


RSS 2.0