Rätt låt vann!


Jag var på en kuturdebatt härom dagen i Södertälje där frågan om man ger publiken vad den vill ha eller ej.
Debatten i sig var helt död och alla pratade i egen sak så som det oftast blir när kulturarbetare och politiker är i samma lokal. Nåväl... ett försök att få igång debatten var moderatorns fråga om "rätt låt vann".
Folket från Järna tyckte som väntat att det var trams, fast dom inte sett det. Andra lämnade vaga svar innan dom gled in på sig själva igen.
Jag tycker visst att frågan är relevant i kulktursammanhang. Melodifestivalen är det avgjort största evenemanget i showbiz, i sverige idag. Så visst bryr sig många.

Nå, vann rätt låt? Tja...
Vill vi vinna ESC så är det inte det. Opera och eurodisco har aldrig varit ett vinnande koncept direkt.
Vill vi ge europa en ganska bra mix av övertoner och discodunk så är det helt ok låt.
Det är dessvärre inte så stor dragningskraft i en medelålders operaartist. Även om hon är rolig och överraskande.
Om vi tänkte vinst så är det grekbidraget eller unga killar i flyghjälmar som gäller tror jag.

Sen kan man ju tillägga att Caroline af Ugglas fick dom vuxna att rösta igen. Personligen är jag helt övertygad om att hon egentligen vann över Malena. Den låten är ju dessvärre helt dödsdömd i europa då den bygger till hälften på att man förstår texten och till hälften att man vet vem artisten egentlien är. Jag tror Björman hade lite att säga till om mellan att telefonröstningarna var räknade tills att de blev presenterade i rutan.

För att knyta säcken nu så, JA, man ska ge publiken det dom vill ha. Allt annat blir ju väldigt märkligt. Oavsätt om det är komersiellt eller inte. Dom stora evenemangen får finansiera dom lite smalare.

En intressantere fråga är ju VEM som bestämmer över kulturen.
Frågan ställdes men det enda som hördes var taffliga stammanden från politiker som rapade valtal.

Kultur för alla - alla för kultur!

En lön är en lön är en lönI krisens tider så jagas det syndabockar överallt. Nu är det svårare än nånsin att "smita" förbi med bra avtal och förmåner. Senast så har SEB:s vd fått backa på siin löneökning till följd av krisen. Ett litet nätt lönelyft på 2 millar.
SEB försökte att få det att låta som om dom var justa genom att dom slopade bonus systemet helt och istället gjorde en mindre löneökning på den fasta delen.

Vadå fasta? Jag undrar vart tog den vanliga lönen vägen egentligen? De flesta löneslavar i detta land förhandlar om en fast lön/ersättning. Det är den som gäller. Jobbar man sen över sin arbetstid eller nivå så blir det senare tal om kompensation e.dyl.
Men tydligen så har cheferna i sverige så uselt ställt med ett löneläge långt under kollegorna ute i europa så dom behöver tillskott utöver lönen.

Jag har inget emot att folk får bra betalt. man kan till ch med få oskäligt betalt om det kniper. Så länge alla är överens.
Att AMF chefer får bonusar medans pensionärerna får sänkt pension är inte acceptabelt.
Att bankchefer håvar in höjda löner trots att banken tar emot bankstöd är inte ok.

Till syvene sist är det ju staten och spararna som står för kalaset.

Tur att jag mest har skulder på kontot. Så slipper jag oroa mig.

Cencur på fejanJag har just råkat ut för en cencur på facebook. Jag la upp ett enkelt filmklipp med mig och min sambo som åker  skridskor på isen. I bakgrunden hade jag lite musik. The Cardigans, my favorite game. Bra låt. Gjorde filmklippet fulländat med en skön känsla. Nu snokade facebookfolket upp klippet och raderade det.

Förvisso hade jag inte frågat Cardigans om jag fick använda deras gamla hit i 1 minut. Det var ju dåligt. Tänkte faktiskt inte på det. Jag är ju emot fildelning.

Jag kan tycka att man som artist borde vara glad åt dylik användning. Det är ju en del av folkligheten. Det ligger liksom i låtens verklighet att bli spridd i olika sammanhang. Som artist hade jag varit hedrad när min publik väljer att använda mitt alster i min vardag. Som användare på fejan så kan man ju inte tjäna pengar eller utnyttja sajten för vinnings skull.

Det känns trist och lite sniket. Nu kan man inte göra nåt med andras musik känns det som.
Jag har tidigare blivit kollad av STIM i foajen på en liten teater.
Klart att artisten ska ha betalt för sitt arbete men...

När får clownen betalt för en snubbling?
eller stå upparen för sina skämt som hamnar på youtube?

Hur långt kommer vi dra detta?

Att tycka om att tycka


Jamen va fasen!

För ett par månader kryssade jag i några rutor i en undersökning om hur jag upplevde eniros webbtjänster.
Nu vill dom att jag ska svara på frågor om hur jag upplevde undersökningen???

Vad kommer dom att göra med den informationen?
Min erfarenhet är att större delen av denna typ av uppföljningar bara är slöseri med tid, för ingen använder dom sen. Man gör en uppföljning av projektet sen stänger man detsamma. Om man sen startar ett nytt projekt så är kunskapsöverföringen ofats väldigt dålig.

Cirkeln börjar bara om.

Jag la 4 minuter på att blogga istället för att svara på dom där frågorna. Vet inte vilket som var bäst.
Tjaba!

RSS 2.0