Rom #3

Dag 3 har varit ganska varm. Blå himmel och svag blåst. Vi sov lite längre idag (i allafall jag) Kl. 09.00 steg vi upp och skyndade oss till frukosten. Alla satt vid samma bord som morgonen innan. Farmor i familjen var lika trevlig och servade oss med gott kaffe. Far tog te. Innan vi stegade ut från vårt rum så kollade vi så vår kartongman hade stigit upp även han. Jo, hans kartonghus var omsorgsfullt iordninglagt.

image76

---- Dagens utflyktsmål var S:t Petruskyrkan. Vi använde våra apostlahästar i sakta gemak. Det var en bit att gå men påvägen besökte vi ett kapell och till slut kom vi fram till floden som passerar genom Rom (Tibern, eller nåt).

image77
image78

-------- På plats utanför Petruskyrkan så är det fullt drag. Tiotusentals männskor är samlade på stolar på torget. Eftersom det är onsdag så är påven här och vi har just lyckats komma när han välsignar alla närvarande. Tack gud!? Efter en säkerhetskontroll liknande den man gör inför en flygresa, med tillägget att klädseln kontrolleras, så kom vi in i kyrkan. Vakterna kollade farsans kortbyxor såg det ut som. Men dom var tydligen tillräckligt långa. Väl inne (vi tog utgången på väg in, det var ju ingen kö där) så gjorde man det vanliga. Glodde på statyer, heliga kapell, biktstolar, döda påvar på li de parad och köande människor. När vi var här sist var det vinter och avsevärt mycket mindre folk. Tja, det gick bra ändå.

image79
image80
image81

------------------- Efter detta maraton i statyer och höga domer så bar det av till vaticanmuseet och sixtinska kapellet. Vi käkade först en panini. 80:- för en macka! Det är som att bo på västerlånggatan i juli/augusti. Marschen till världens minsta stat var mycket längre än vi trodde. Vi vilade en gång. Vi kom in och det var som att gå på en finlandfärja. Återigen scannad och väskorna rönkade (stavas det så?). Tro och religion är inte bara samariter och välgörenhet. Det är en stor affär detta. Jag vet inte hur många som besöker vaticanen varje dag men dom behöver inte ta kollekt i allafall.

image82
image83

----------- Sen var det VM i måleri. Tips, Sixtinska kapellet är det sista rummet (förutom giftshopen, den typ 10:e) man kommer till och det är många rum innan dess. Vi var liksom trötta redan när vi klev in i museet. Det blev en lång tur. Men intressant.

image84
image88

--------------- Här är det illegala bilder av Sixtinska kapellets målningar. Dom hade vakter som gick omkring och kollade så ingen plåtade. Sen hyrssade dom på alla. Man skulle vara tyst. Jag hade god lust att få en nysattack men... jag är ju en städad man så jag ville inte störa vakten.

image85
image86
image87 En sista tavla...
Som ni ser har målningkonsten verkligen utvecklats (hahaha). Kanske skulle näthinnan neutraliseras innan man kunde gå ut i verkligheten igen, vad vet jag?


------------ Idag har vi tillryggalagt många kilometer till fots. Vi är båda mycket trötta. I morgon blir det nog en vilodag (hoppas jag).

image89

Ciao!

Kommentarer
Postat av: storaQ

Vilken dag! Det känns nästan som om man vore där. Angående stavningen så kanske du menar röntgade.(och man går i sakta mak);) Hälsa farsan.

2007-09-05 @ 23:21:27
Postat av: lillaq

haha... jävligt kul!
Gemak...jag såg det nu. Tja, jag gör som han som målade den röda tavlan, förbättrar ;)

2007-09-05 @ 23:43:37
Postat av: filippa

Vilka otroliga målningar!!
Ni har det bra ni ;-)

2007-09-06 @ 09:53:08
URL: http://filia.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0