Ny tvättid!

Den närmaste lediga tiden var oktober 2015!

Jag bokade den...

Tiden är relativ, eller tvätten?

image29

Jag har tidigare pratat om tidsskillnader i olika delar av landet. Alltså skillader i uppfattningen om hur lång en minut är exemelvis. Nu har jag försökt att boka och nyttja en tvättid i min tillfälliga bostad. Till en början så hittade jag inte tvättstugan överhuvudtaget. Jag var väl till en början inte helt aktiv med med sökandet heller men visste inte då hur besvärligt det skulle bli. När jag efter en vecka lyckades fråga en granne så kunde jag boka min tid.

Det var en klassisk nyckeltavla. För att göra en lång historia kort så efter att missat min tid en gång och fått min tidsbokare flyttad en gång så noterar jag en sak.
Det är väldigt långa tvättider här där jag bor.
Under en dag är det endast tre bokningsbara tider. Det är tre stycken fyratimmarspass per dygn. I en annan lägenhet jag bodde i här kunde man boka en hel dag.

Där jag normalt bor i Stockholm är det en och en halvtimmespass samt några två timmarspass fördelat under en dag.

Har man återigen längre tid på sig ju längre norr ut man kommer? Går maskinerna långsammare här än i huvudstaden? Har man mer tvätt måne? Är det kanske inte så många som behöver tvätta?

Vi storstadsbor är kanske så vana att allt ska gå så fort så tvättiderna inte vill bryta rytmen?

Jag har ännu inte lyckats att komma in till själva maskinerna för att tvätta men jag hoppas att så sker snart. Annars måste jag återigen stressa förbi stan för att köpa nya underkläder. Jag hinner inte tvätta i handfatet, nämligen.

Nu ska jag rusa ner i tvättstugan och boka en ny tid. Håll tummarna ;)

SnyftTV

image28

Jag har ofta tv:n på när jag sitter framför datorn. Mest som sällskap men ibland fångar ljudet min uppmärksamhet och jag börjar titta. På någon av kanalerna visas Extreme homemakeover. Programidén är att ett team av arkitekter, inredare och byggare tar sig an en familj som av någon anledning behöver en ny bostad och bygger en funktionell och lyxig sådan åt dom.

Programmet trycker verkligen på alla känsloknappar man har i kroppen. Vi ska helst göra som dom medverkande i programmet, gråta av medlidande inför dessa stackare som har haft det svårt så länge.

Jag vet inte varför detta program egentligen finns. Vad är meningen med detta? Man får inga inredningstips, jag lär mig inget om konstruktion, jag får inte veta nåt om familjen direkt och det är ingen dokumentär heller. Vad vill dom att jag ska förstå eller känna? Och framförallt, varför?

När jag nångång har tittat på nästan ett helt program inkl. alla reklampauser så känner jag bara sorg. Sorg för familjen som haft det svårt, sorg för alla som inte får denna skänk från ovan, sorg för alla dom som blir avundsjuka, sorg för att jag och andra fastnar framför detta tvtittande som äter min tid.

Jag undrar om en mer kräsen tvpublik skulle resultera i bättre tvprogram eftersom jag inbillar mig att ingen skulle sakna dessa vitslösa tvproduktioner. Eller har snyfttv kommit för att stanna?

Eftersom det är min blogg så kan jag här uppmana er alla att undvika onödig information så långt det går.
Lycka till!

Ortnamn

image27

Jag är som sagt i norrland och arbetar under en månad och gick förbi denna skylt härom kvällen.
Funderade på ortsnamn. I många städer finns en kungsgata, stockholmsväg m.fl.
Det är ju lika kul varje gång för man får som besökare helt andra bilder än vad dom som bor i området får.
Man blir liksom mer berest, på nåt sätt. Häromkvällen åkte jag till Västervik i en gammal Gotlandsbåt. Fick flera kul minnen som gjorde mig sällskap på vägen.

Alternativt firande

image23

Årets midsommarfirande blev inte helt som jag hade tänkt mig. Jag hamnade på en fjälltopp.
Eftersom vädret i jämtland var ett av sveriges bästa detta år så passade jag på att göra
denna utflykt som jag längtat att göra i många år. Västfjällets topp.
En timmes biltur och sen en gångmarsch på dryga timmen upp. På toppen var det härlig utsikt runt om.

Naturen är fantastisk! Hela detta fjäll i stort sett tomt på folk. Några ytterligare som fått samma idé blev lika förvånade som vi att se andra. När den medhavda matsäcken avnjöts så kom en flock renar längre ner. Ca 300 meter från oss. En härlig upplevelse. På hemvägen nre för fjället så åkte jag kana med skorna i snön.
Kan inte låta bli att reflektera över hur sällan man tar tillfällen att vandra i naturen. En enkel och billig sysselsättning men så givande.

Det var inte sista gången, jag lovar.

   

Snart midsommar

image22

Nu är det snart dags för midsommarfirande. Idag är det vintersolståndet och dagen är lika lång som natten. Här uppe i Östersund innebär det ljust i stort sätt hela dygnet. En mycket konstig känsla egentligen.
Just nu vet jag inte exakt vad jag ska göra på midsommarafton. Troligen får vädret vara med och bestämma.
Om solen skiner och värmen hittar hit så kan jag tänka mig att besöka Jamtli (östersunds skansen) för en traditionell upplevelse med barn, pensionerer folkdans och sång. Annars så vilar jag hela dan. Pratar i telefon och åker en tur med bilen kanske. Äter en bit mat och ser på tv. Kanske jag är med vänner här i Östersund som själva tycker det är bra med en okompliserad midsommar.
När jag själv inte har min familj i närheten så är det vila som är viktigast i alla fall.

Repris - repris - repris

Jag satt vid datorn som jag just nu har vid tvsoffan. Jag gillar att ha TV:n på under tiden jag sitter vid datorn. Bra sällskap. Hamnade mitt i en film son handlade om kapten Hornblow, ett mustigt skeppsdrama. Kostymfilm på högsta nivå. När den filmen är klar så zappar jag runt en stund. Hamnar på en repris av CSI. Vilken säsong vet jag inte men jag har sett avsnittet förr. Sen lyckas jag se ytterligare ett avsnitt av Simpsons som jag sett minst två ggr innan.

Jag åt sen en macka och skulle bara kolla mailen innan jag stände av för kvällen och zappade lite ytterligare på tv:n.
Vad får jag se om inte samma film om kapten Hornsblow! Dessutom i samma kanal som två timmar tidigare!
Hur tänker man då? Jag tror att man köper sändningsrätter i tidsperioder så tv bolagen har bara en viss tid på sig att visa sina filmer, men att visa samma film i samma kanal samma kväll känns lite överdrivet.

Eller så kanske bolaget ville vara helt säkra på att deras tittare inte missade filmen.

Semester eller vila?

 

Nu när sommaren är här (i de flesta delar av sverige) så får många av oss motstridiga känslor i kroppen.
Efter alla avslutningar med ungarnas aktiviteter och när dom egna arbetsuppgifterna går ner i någon form av sparlåga så pirrar det i kroppen efter nåt att göra. Nåt annat att göra dvs. Den sk. semestern närmar sig. Den tiden när man ska ladda batterier, läsa en bok, sova och dricka gott vin på kvällen i goda vänners lag. Men också tid för arbete. Sånt arbete som man egentligen inte kan. I mitt fall så brukar jag dessa tider lägga klickgolv i köket eller tapetsera på torpet eller som på bilden ovan bygga en lekstuga. Jag är visserligen ganska praktiskt lagd men jag behöver all den som semestern erbjuder till att arbeta på, just för att det går långsamt.

Varje skruv måste planeras. I regel måste jag öva momentet innan jag faktiskt utför det.

Självklar så är det roligt. En härlig känsla att själv skapa, bygga och laga.

I år har jag investerat i en elektrisk gräsklippare och vi ska bygga ett staket på torpet samt måla om huset en andra gång.

Det verkar bli en lång semester i år ;)

Minutmat

image17

För nån dag sen så åt jag en snabb måltid på ett café. Lokalen var ganska nyligen renoverad och uppdaterad med fräsch inredning och ny meny. Målgruppen är säkerligen det flaschiga folket som rusar genom livet.
Jag åt en varm macka som jag föredrar att kalla det och en Latte. Allt gick i ett ganska långsamt tempo. Allt var lite taffligt gjort. Det tog tid innan jag fick min macka. Den var helt ok. Sen ser jag när jag är klar texten på latteglaset.
Dagens ironi.
Tiden är längre i Norrland ;)

Vart tar allt vägen?

image16

Jag var på tur i bilen i går kväll och åkte förbi denna underbara kvarleva från förr.
En  liten gård långt in på en liten väg ligger denna gamla mack. Kanske har det varit en genomfartsväg
som trafikerades mycket. En bit bort låg samlingshuset. Där var det studentfest såg det ut som.
Denna plats var kanske en central punkt i byggden, långt från något större samhälle.

Om pumpen fungerade vet jag inte, troligen inte. Undrar vad som hände med allt här?
Vad var det som gjorde att människorna plötsligt väljer att tanka nån annanstans?
Gamla vägar, stigar och boplatser ändras ju långsamt.

När jag tänker på min närhet i nuet, vad finns då kvar om 50 år?
Korvkiosken nere vid Marenplan i Södertälje?
Tennisplanerna i Badparken?
Den lilla och intima teatern Sagateatern i Södertälje?

Om 50 år kanske det bara finns en bänk eller en skylt kvar av dessa platser som nu är fulla av liv och rörelse.
Den som lever får se.

Nu ändrar jag attityd...

image15

Nu har termometern segat sig upp till hela 9 grader. Hemma i stockholm var det 20.
Nu täker jag inte snacka mer om temperaturer då det är ett alldeles för deppigt tema.
Jag ska bara kommentera vädret när det är sol, varmt och klart. Vid lägre temperaturer än 18 grader kommer jag bara att inta en neutral attityd och ha passande klädalternativ till hands.
Blir det för sorligt så tittar jag bara på denna sommarbild tagen för 2 veckor sedan. Malte i snabb motorbåt i en underbar skärgård. Vilken lycka!

Kort väderleksrapport

image14
Bilden hämtad från www.op.se

Funäsdalen 14 juni 2007!

Ska det vara på detta sätt? Som tur är befinner jag mig för tillfället i Östersund så här är det bara regn, som vanligt men jag lider med skolbarnen som har skolavslutning i morgon.
Glad midsommar!

Vi vänjer oss fort

image13

Att årstiderna rasar fram oböhörligt är vi vana vid. Vi kan inget göra åt varken kyla, värme eller blåst.
Ändå blir vi lika förvånade varje år när första snön kommer. Likaså är det lika förvånade när vi faktiskt inte behöver ha en tjock jacka när vi går ut på våren. När väl den första chocken lagt sig så anammar vi den nya tillvaron på vårt nordiska självklara sätt.

De senaste dagarna har ju värmeböljan legat som ett härligt duntäcke över stora delar av sverige. Till och med jag kände mig lite som på semester i söderns land fast jag bara var påväg till ICA.

Vad händer då? Jo, plötsligt vaknar man en morgon och det är 4 grader varmt! 4!!! I juni!
Vart tog all sommar vägen?
Det kändes så konstigt att plötsligt sätta på sig tjocka skaviga jeans. Det var ju hela två dar sen sist. Det kändes ju som en evighet.

Varför vänjer man sig så fort vid dom sköna känslorna, den härliga stämning och dom lätta kläderna?

Varför är det så? Finns det någon endorfindoktor som har koll på detta?
Tja, jag antar att det bara är att sätta på sig vinterjackan och den sura minen i väntan på nästa solglimt.

Ju tidigare desto bättre?

image11

Hur gick snacket när denna reklamkampanj kom till? Att redan innan midsommar året innan tapetsera en hel stad med ett vinterevenemang nästa år!

Det minsta man tänker på när solen lyser i Österund är nästa års skidskytte... jag lovar.
Räknar dom med att vi ska komma ihåg detta?

Jag vet att reklam i god tid genererar mer folk men var går gränsen?
Jag fick för ca tre veckor sedan en reklamfolder om att boka julbord.
Vad ska man säga...

God Jul och hoppas sverige vinner skidskyttet!

Tysta zonerAtt sitta tyst och stilla utan någon egentlig aktivitet är en lyx i dagens samhälle. När kunde vi senast sitta på ett kafé utan att höra en gäll telefonsignal med efterföljande hög stämma som dominerar lokalen i några minuter? Det är mobilsignaler, diskantig I-pod musik vart man än vänder sig om.

Jag sitter just i skrivande stund på X2000 til Östersund. Jag har valt att åka i 1:a klass. Dels är det inte så mycket dyrare om man bokar i tid men sen ingår också internet och kaffe under hela resan. I 1:a klass så är det företrädelsevis män och kvinnor i medelåldern som reser i jobbet med mobilen i högsta hugg och PC:n som sällskap. Här pratas det stundtals ivrigt med kontorskollegor.

Den nya trenden är nu tysta zoner! En zon där det ska vara lite tystare än i övriga världen. Vagnen som ligger efter min är just en sådan. Man får inte ens ha telefon på tyst läge (vilket ju innebär att endast vibbratorn är på). Det finns även en del vagnar i både tunnelbanan och pendeltågen som är mobilfria. Jag är inte emot dessa rekomendationer egentligen men vet inte varför dom finns. Enligt mig bidrar det bara till ökat avstånd mellan oss alla.

Vad är det som är irriterande?
Att man inte vet vem som pratar med vem i och med hedset och öronsnäckor?
Är det själva samtalens innehåll. Man kan ju om man har otur få en massa information som man inte vill veta om andra människor.
Kan det vara så att det egentligen är alla kreativa ringsignaler och sms pip som våra öron bombarderas med i allmänna utrymmen?
Jag vet inte.

Att då införa ett förbud mot denna mobila uppfinning som mer och mer vävs in i vår vardag är nog ett slag i luften. Att få folk att sluta ringa är nog lika svårt som att få oss att sluta åka bil.

Hade jag haft möjlighet att påverka mer aktivt i denna fråga hade jag förändrat miljön och attityden så att man istället för inskränkning av personen försöker utvidga riviren. Lägg energin på att öka kommunikationen mellan människor, på plats är min tes.
Förbjud inte folk att pratat i telefon utan gör det lättare för "störda" medpassagerare att framföra sitt missnöje. Gör det mer accepterat att "klaga" på personer som faktiskt pratar för högt eller har en allt för intensiv sms signal. Utbilda och informera om telefonens funktioner i tyst läge.

Detta skulle innebära att vi pratar mer med varanndra och då går mänskligheten framåt.

oj... nu ringer min mobil... tjena!


Sommar, sommar, sommar!Äntligen! Sommar och värme. Jag har tagit fram sommarskjortorna och dom tunna byxorna. Vilken lycka!
Sommarkänslan är alltid så avlägsen tills den innfinner sig. Man känner igen alla dofter och ljuset som en kär gammal vän. Nu väntar långa ljusa dagar och nätter. En kall pilsner på Medborgarplatsen eller en tur till Mosebacke i sommarkvällen. Tiden då man planlöst bara kan gå ut och gå på stan utan mål. Tiden då man tycker att man gjort nåt när man legat på playan hela dan.

Vad tacksam jag är för att vintern finns så jag får känna så här :)

Utsedd och mobbad

image8


Att vara mobbad eller skrattad åt är aldrig särskilt trevligt. Att vara den som andra gör sig lustig över i smyg är inte roligt men att bli direkt "tilltryckt" är om än värre.

Jag var på Gröna Lund med ungarna i helgen. Vackert väder och köer vart man än vände sig. Alla i sällskapet hade ställt in sig på att ha roligt och mentalt förberett sig för mycket folk så det bekom oss inte så mycket. Dagen förflöt som väntat med massäcksätande i halvlek, lottodragingar, lätt illamående och några hissnande upplevelser.

Efter några timmar åkte de yngre i sällskapet hem men vi andra barn var kvar. Vi begav oss snart mot radiobilarna.
Där händer det som jag aldrig varit med om, bara hört drabba andra. Att bli utsedd och mobbad. Jag satt själv i en bil och Clara och Gustav satt tillsammans i en annan. När startsignalen ljöd så han jag åka ca 1 meter så satt jag fast i en enda stor bröt. Ingen kom nånstans. Jag försökte styra, backa och parara mig ur härvan.

Man bör tillägga att jag är en ypperlig radiobilschaufför som normalt sett undviker liknande situationer med odelad framgång. När jag då hade fått bukt med den ena "prejaren" kom nästa som envist tryckte in mig i sargen.
Jag började ganska snart misstänka att nåt skumt var på gång när alla som tryckte till mig fånlog. Hella den sessionen satt jag fast i ett hårt gummigrepp. Ytterst tråkigt såklart, med tanke på att köerna till varje attraktion var lång som en brödkö i gamla Sovjet.

Det visade sig att en grupp med ca 10 st bonnläpar från norrland helt enkelt hade bestämt sig för att låsa in mig. Helt för sitt höga nöjes skull. När jag väl fattade vad som skedde så slutade jag helt enkelt att köra bilen. Satt bara still. Det hjälpte dock inte. Gruppen fortsatte sitt tiltag tills slutsignalen ljöd.

Inte så mycket att bråka om egentligen. Ett busstreck bara. Jag blev bara så frustrerad över att bli utsatt för detta. Om dom hade valt en otursbock inom sitt sällskap så hade det varit en katt och råtalek för dom men nu handlade om en utomstående person som skulle hånas. Ett villebråd att fälla. Varför valde dom mig? Vad fick dom ut utav detta? Hur gick snacket efteråt?

Jag får såklart aldrig veta svaret och är väl inte intresserad heller. Blir bara påmind om hur trist och läskigt det är att bli hånad utan att veta varför.

Kära vänner, skarattar man åt nån dör skrattet efter en gång. Skrattar man med nån så lever det varje gång man tänker på det senare. Det tror i alla fall jag.


Gamla kompisar

Kommer just från en trivsam kväll med gamla kompisar. Gamla kompisar innebär att dom är från tiden då man formades till det man blev.  Att man har en gemensam historia och exklusiva minnen tillsammans. Man har tillsammans gjort saker som senare i livet är värt att ta lärdom av.

Att umgås med den typen av vänner är alltid lika trevligt. Man behöver inte förklara eller försvara saker. Man vet bara varför... om varandra hela tiden. Det blir ju ett speciellt sätt att snacka på då. Man pratar bara "kärna"  hela tiden vilket gör det mer effektivt så att säga. Inga omskrivningar eller onödiga förklaringar utan rakt på kärnan hela tiden.
Enkelt och snabbt. Skönt!

Vi var tre st som bara snackade jobb i stort sätt. Vi har alla liknande jobb och ibland är vi nära kollegor dessutom.

Den här typen av umgänge sker allt för sällan när man blir äldre. Mycket synd. Jobb, familj, egentid går oftas före i prioritet. Detta eviga ensamslit.

Nä, fram för att träffa och odla sina gamla vänner. Vi känner oss för det mesta styrkta av det.
Man är sin historia vilket då blir bekräftat.

RSS 2.0