Forum?

Ja, jag har inte bloggat så frekvent just nu men det har sina orsaker som julfirande. Däremot så förs det existentiella kommentarer i gamla inlägg.
God fortsättning.

http://lillaq.blogg.se/2007/december/nytt-jobb.html

Nu är det jul igen...

Nu är klockan 01.45 och jag ska gå och sova. Jag har slagit in nästan alla klappar och provsmakat sillsalladen. Tyvärr så har min näsa börjat rinna och jag kommer troligen bli förkyld. Hur trist som helst.
Jag har inte varit sjuk sen i våras tror jag så kommer det nu!  Jaja, ingen feber eller annan åkomma ännu i allafall.

God jul på er alla så ses vi efter helgerna igen.

image190

Nästa julkort

image189

I år har jag skickat 10 julkort med snigelposten. Jag är av den åsikten att ska man skicka några julkort så är det med Posten det bör göras. Att spamma folk med e-postjulkort är slött.
Varje år blir det lite slumpvis vilka som får. Det blir liksom dom som poppar upp i huvet. Närmaste familj och kompisar.

Det känns skönt när man fått iväg dom. Julfriden närmar sig och man har skänkt en vän en tanke i juletid. Plötsligt så dimper det ner julkort från folk man inte umgås med direkt. Eller personer man bara ser sporadiskt. Jag känner en liten skamsen känsla och tänker att jag får då "lägga till" ytterligare en person på min lista till nästa år.

Vi skickar en tanke och får andra tankar som vi sen kanske bör återgälda med en tanke som den säkert inte räknar med och så håller det på. Blir nån sur om jag inte skickar julkort nästa år? Minns jag överhuvud taget vilka jag skickade till förra året? Kommer dom ihåg att dom fick av mig?

För några är detta kanske viktigt, men inte för mig egentligen. Det är ju tanken som räknas och kortet är ju bara en affärsidé.

Nytt jobb?

image188

Det finns ju så mycket tester och trams på nätet som man kan sysselsätta sig med när man tröttnat på allt annat man gör. Jag gjorde ett test som handlade om att bli officer. Testet liknade det man gör på mönstringen fast i en mycket liten skala. Lite logik, lite abstrakt tänkande, simultankapacitet och hur man löser en uppgift under press m.m.
Jag gjorde lumpen på dåvarande Kustjägarskolan  i Vaxholm (nu Sjöstridsskolan på Berga). Jag var en av de "ofrivilliga" allmänjägarna som pga min utmärkta fysik, blev uttagna till tjänst med Sveriges sk. "elitstyrka". Det var ett hårt år med många slitiga stunder men som dom sa, "ni kommer att minnas detta med glädje när ni blivit gubbar!"
Jo, kanske det. Sjunga nationalsången på kalfjället iklädd endast tunn skjorta i snöoväder. Jättekul?

Nu blev jag lite nyfiken på om jag höll måttet som ev. officer. Jo, jag låg över genomsnittet på testet och peekade i två ämnen, pappslöjd och koncentration. Kul i krig ;)

Eftersom jag arbetar med pedagogik och ofta leder grupper har jag genom åren funderat mycket kring ledarskap. Vad är ett bra ledarskap? För en regissör är det en helt annan sak än en major, fast man vill ha samma resultat. En väl sammansatt ensamble som agerar självständigt efter en färdig mall och löser ev. problem på bästa sätt.

Ja, jag kanske skickar in en ansökan ;)

Dyra sekunder...

image186

Jag fick i min brevlåda igår en liten tidsskrift som alla boende i min bostadsrättsförening får emellanåt. Där informeras, utlyses, tipsas det om olika saker som rör boendet i föreningen.
En liten kul notis rör hissåkandet. Till saken hör att det är höga hus det handlar om och alla hissar har nyligen genomgått en omfattande mordernisering med tillhörande barnsjukdomar som ex. stopp, långsamma hissdörrar m.m.

Notisen tipsade om att man kunde få dörrarna att gå igen något snabbare om man tryckte på knappen man skulle till två ggr. Allt för att spara en liten liten tidsrymd, citat "- vad man nu skulle kunna tänkas använda den till?"

Jag var ju tvungen att kolla detta.

Om man bara går in i hissen och trycker på knappen en gång så tar det 9.3 sec innan hissen startar från det att dörren gått igen (vi har två dörrar en yttre och en innre).
Om jag däremot trycker som aviserat två gånger på knappen tog det bara 5.5 sec.

Låt oss för enkelhetens skull avrunda mellanskillnaden till 4 sec

Dagligen passerar jag ca 6-8 ggr för olika ärenden per dag.
Vi håller oss till den lägre siffran dvs 6.
6 x 4=24 sec
24 x 5 =120 sec  (vanlig arbetsvecka dvs 5 dagar)
120 x 4=480 sec/månad
480 x 10=4800 sec/år (räknar bort resor och semester 2 mån)

Detta blir 80 minuter per år

4800 x 4= 19200 sec på 4 år som vi bott här, knappt visserligen men ändå.

Det blir 5. 3 timmar

Pga arbetsmarknadens skiftande lönesättning så får ni själva räkna ut er timpeng i sammanhanget.

Det har tagit mig 9 minuter att skriva denna blogg och det kommer ta mig 540 sec dvs ca 1½ månad att tjäna in dom i hissen.

Fast idag har jag tvättstugan!! Tjohooo!!! upp och ner

Människa och gata

Jag är en Täljebo i exil sedan några år och tycker som dom flesta att Stockholm är en vacker stad. Vatten, kullersten, parker och snitsiga partystråk allt på en ganska liten yta. Man väljer stadsdel efter vad man har lust med. Själv bor jag på söder och det är där jag mest befinner mig. Området kring Zinken och närheten till pendeltåget.

Jag var härom kvällen på "besök" i Vasastan. Rörstarandsgatan och skulle äta på en restaurang i krokarna. Då slår det mig hur breda gatorna är i Vasastan. Mycket bredare än på Söder. Breda trottoarer, stora korsningar med fik som har gott om plats både för bord och gående. Jag tänker då på andra stadsdelar som Östermalm. Där är gatorna långa. Som Vallhallavägen, Karlavägen. Oändliga som man bara åker buss eller bil på.

   

När mina tankar får flyga en liten stund så tänker jag på att gatans bredd och längd, hela känslan av gatan även speglar människorna som bott/bor där.
På Söder har vi det lite trångt och krokigt. Det är ganska kuperat med backe upp och backe ner. I Vasastan är det gott om plats på trottoarerna. Mycket folk som är i rörelse mellan husen. På Östermalm så tar man droska och sitter när man går.

Denna tanke räckte att fundera på hela vägen från Karlbergs station till Filadelfiakyrkan. Sushin var sen helt ok.
(Inte lika bra som hos "arga tanten" på Torekällgatan i Södertälje.)

1:a julklappen

Då har jag faktiskt handlat första klappen för i år då. Bara typ tjugo klappar kvar. Jag gillar att ge klappar. Det behöver inte vara en flatscreen eller en ny Ipod utan kan vara vantar för 49 spänn. Tanken att ge varandra saker eller annat för att glädja, är bra. Vi skulle nog försöka göra det fler ggr under året.

Det som är svårt är att ge rätt. Ska man ge en klapp som är ett behov hos den som får klappen? Är julklappen ett bra tillfälle att förändra saker och ting?
Eller ska man ge saker som man är säker på funkar. Liknande parfym eller en musiksmak som är garanterat uppskattad?

Själv är jag sällan modig i dom fallen. Vill gärna vara säker. Mitt mål brukar vara en bra klapp till alla sen roliga eller gulliga klappar som bonus.

Den nyss inköpta är kategori "bonusklapp", tyvärr på sett och vis.

Vi får väl se om jag lyckas i år.

Det viktigaste är att träffa famuljen och att sillsalladen är god och mycket!

Miljö, en dålig affär?

image187

Ett hett ämne just nu och en tid tillbaka är miljöbilen. Kanske mest i stockholm då det råder biltullar där. Vilken bil skall finnas på den "friande" listan? Vad är en miljöbil? Vilken miljöbil är mest miljövänlig? Hur i hela friden ska vi räkna ut det på ett rättvist sätt? 
Några räknar förbrukningen andra på hur den tillverkas, då med olika resultat. Ingen har ännu räknat på "vilka" som tillverkar men det kommer säkert. En arbetare i Kina kanske är mer miljövänlig än en arbetare i Tyskland? Vad vet jag. Det går säkert att få till det på nåt sätt.

I SvD igår sa Carl Cedersköld att " om den stora tillväxten av miljöbilar fortsätter i samma takt så måste även miljöbilar betala trängselskatt". !!!
Jag har väntat sedan starten på denna pantade åsikt. Hr Cedersköld har helt missat målet med både miljöbil och hela trängselfrågan. Det har ju inte ett skit med ekonomi att göra! Det är en MILJÖFRÅGA! Skattelättnaden var ju ett verktyg för politikerna att uppmuntra miljöbilsköp! Det är väl jättebra att fler köper milöbilar... var det inte syftet?

Själv har jag en Toyota Prius. En hybridbil som drivs av både bensin och el.
Ingen bilskatt ännu på några år.
Gratis boendeparkering i Stockholm
Gratis korttidsparkering i Södertälje
Ingen trängselskatt (ännu)
0,5 L milen landsväg (ännu billigare i stan)

En snubbe kommenterade min bil när jag köpte däck av honom (dubbfria) " - Den där drar ju lika mycke som en liten ford och den får inte kallas miljöbil."
Ja, när motorn är igång ja. Att sen motorn kan vara helt avslagen längre stunder trots att jag kör, det finns inte med i statistiken.
Motorn är helt avstängd när jag sitter i köer, kör långsamt, står i trafiklysen osv osv. Jag kan om jag tar det lungt köra flera kilometer i stan utan att motorn är på alls. Är inte det miljövänligt så säg.

Min nästa bil blir helt klart en liknande bil, helst med ännu bättre eldrift. Det handlar inte om pengar utan om vår miljö!

Synd att Cedersköld är en idiot, han som verkligen kan påverka.

När blev snabbt långsamt?

image181

För ca en vecka sedan var jag på det nya polismuseet med mina barn. Ett litet men naggande gott museeum. Vem har inte beundrat och kanske till och med önskat att bli polis och kanske fånga en skurk. Stå och vifta med batongen och vagga fram längs gatorna med en myndig min.

På den nedre våningen fanns tre fordon av äldre modell. Den ni ser ovan var det som triggade min fantasi. Jag har aldrig sett en Porsche i svart och vitt förut. Den användes främst när polisen skulle fram snabbt.
När man tittar på den idag så känns det mer som en glidarbil. En bil man skulle ta fram på söndan. Dra en runda ner till centralen för att sen "burna" ut på landsvägen i 150 knyck!

När blev den långsam egentligen. Klart att våra gränser bryter ny mark hela tiden men när tog känslan av fart slut i denna kaross? Den har ju lite "bulliga" former och en bulle är ju inte särskilt snabb.

Tiden, trender och värderingar gör såklart att vi uppfattar den annorlunda idag än för 30 år sen.
Det var hur som helst kul att se den. Som museeifantast kan jag rekomendera polismuseet.
Som grannar har du Etnologiska, tekniska och sjöhistoriska. Avsluta sen med en fika i Kaknästornet så har du en heldag kirrad.

RSS 2.0